O leczniczych właściwościach miodu wiedzą nawet najmłodsi. Miód to doskonały zamiennik cukru. Jego słodycz zamknięta w małym słoiczku potrafi rozkochać każdego. Różnorodność wszelkiego rodzaju miodów zadziwia. Do tych, które warto mieć w swojej spiżarni, należy z pewnością miód rzepakowy. Właściwości, które posiada, są naprawdę imponujące. Jakie zalety ma miód rzepakowy i komu poleca się go szczególnie? Odpowiedzi na te pytania znajdziesz w kolejnych akapitach naszego dzisiejszego artykułu.
MIÓD RZEPAKOWY – CO GO WYRÓŻNIA?
Miód rzepakowy właściwości zawdzięcza swojemu wyjątkowemu pochodzeniu. Pszczoły zapylają złociste pola rzepaku – zbierają na ich pyłek kwiatowy, a następnie przenoszą go do ula. Rzepak wyróżnia piękny, jaskrawy, żółty kolor. Nic więc dziwnego, że ten rodzaj miodu ma wyjątkowo apetyczny wygląd. Smak również nie jest w tej kwestii dłużny. Warto poznać jeszcze jedną charakterystyczną cechę miodu rzepakowego. Czy wiesz, jak go rozpoznać? To bardzo łatwe! Miód rzepakowy wyróżnia kremowy lub niemal całkowicie biały kolor. Niektórzy nazywają taki kolor miodu słomkowym. Jego zapach natomiast, w porównaniu z innymi produktami pszczelego pochodzenia, jest wyjątkowo intensywny. Każda z tych cech sprawia, że nie można przejść obok niego obojętnie.
MIÓD RZEPAKOWY – DLA KOGO PRZEDE WSZYSTKIM?
Miód rzepakowy i jego lecznicze właściwości sprawiają, że jest on bezpieczny dla każdego – od dzieci, po osoby starsze. To źródło witamin, których działanie jest naprawdę wszechstronne. Miód rzepakowy sprawdzonego pochodzenia to ukłon w stronę dobrego samopoczucia i zdrowia fizycznego. Jedyne, o czym musisz pamiętać to to, że miód wszelkiego rodzaju nie jest polecany niemowlętom poniżej dwunastego miesiąca życia. U najmłodszych w odpowiednim wieku należy wprowadzać go do diety stopniowo.
SMAK MIODU RZEPAKOWEGO
Miód rzepakowy i jego właściwości to nie wszystko, o czym chcemy Ci dziś powiedzieć. Niech nie zdziwi Cię smak tego rodzaju miodu. Wysokogatunkowy miód rzepakowy ma kremową konsystencję i jest wyjątkowo słodki. Można jednak powiedzieć, że wyróżnia się on idealną równowagą smakową i zapachową – przyjemną, aczkolwiek nieprzesadną. Tego typu miód szybko się krystalizuje – jest to całkowicie normalny proces, który nie powinien wzbudzać Twojego niepokoju.
MIÓD RZEPAKOWY – WŁAŚCIWOŚCI, KTÓRE MUSISZ POZNAĆ
Miód rzepakowy ma właściwości, o których po prostu musisz wiedzieć. Nie sposób wymienić wszystkie z nich w jednym zdaniu. Prześledźmy każdą z nich po kolei.
1. Miód rzepakowy to źródło witamin z grupy B, K oraz C. Wpływa pozytywnie na odporność oraz procesy krzepnięcia krwi. Witaminy z grupy B czuwają natomiast nad naszym układem nerwowym, a co za tym idzie – nad zdrowiem psychicznym. Przekłada się to również na sprawność intelektualną, poprawę nastroju oraz łagodzenie napięcia nerwowego.
2. Miód rzepakowy to źródło glukozy i cukrów prostych. Zdrowo odżywia więc organizm, dodając mu energii. To dobra alternatywa dla osób schorowanych oraz osłabionych. Rekonwalescencja znacznie się przyspiesza. To także najlepsza recepta dla sportowców i osób narażonych na duży wysiłek fizyczny.
3. Miód rzepakowy działa przeciwzapalnie. Wpływa tym samym pozytywnie na wszelkie choroby układu pokarmowego oraz układ moczowy.
4. Zmniejszanie ryzyka miażdżycy i chorób krążenia to kolejna z właściwości miodu rzepakowego.
5. Miód tego typu działa antygrzybiczo i antybakteryjnie. Jest to ściśle związane z witaminami, które zawiera. Jest jeszcze jedna rzecz, o której musisz wiedzieć! Tego typu właściwości miodu rzepakowego sprawiają, że pozostaje on świeży i zdatny do spożycia przez naprawdę długi czas.
6. Ten dar pszczół jest lekkostrawny. To ogromna ulga dla osób, które mają wrażliwy układ trawienny. Jego łagodność nie tylko ułatwia spożycie, ale również działa osłonowo na nasz żołądek, a także wątrobę.
7. Właściwości miodu rzepakowego to także ogrom zawartych w nim minerałów. Ten rodzaj miodu zawiera nie tylko żelazo, magnez i potas, ale także bor – niezwykle rzadko występujący w przyrodzie. To bardzo ważny argument, dla którego warto dać mu szansę! Płaszczyzny, na których bor potrafi zdziałać cuda, są niezliczone. Wymieniać możemy od pozytywnego wpływu na funkcjonowanie tarczycy, po oddziaływanie na budowę tkanki kostnej.
8. Miód rzepakowy ma jeszcze jedną ważną właściwość. Przyspiesza gojenie się ran. I co ciekawe – w tym celu jego spożycie zamieniamy na rzecz miodowych okładów. Mowa tutaj zarówno o zmianach ropnych i oparzeniach, jak i wszelkiego rodzaju uszkodzeniach tkanki i pozostałościach w postaci blizn.
9. Miód z rzepaku jest używany w kosmetologii. Jego regularne stosowanie poprawia kondycję popękanych ust oraz nawilża i uelastycznia włosy.
10. Właściwości miodu rzepakowego zdają się nie mieć końca – poprzestańmy więc na najbardziej popularnych z nich. Nie możemy pominąć faktu, że miód rzepakowy pozytywnie wpływa na układ górnych dróg oddechowych. Sprawdzi się przy infekcjach i przeziębieniach. Zapobiega, ale także wspomaga leczenie.
POZNAJ OFERTĘ MIODÓW RZEPAKOWYCH Z GÓRNEJ PÓŁKI!
Znając miód rzepakowy i właściwości, którymi się wyróżnia, wiedz, że kolejny krok należy do Ciebie. Pamiętaj, że można jeść słodko, smacznie, a przy tym naprawdę zdrowo! Zapraszamy Cię do zapoznania się z ofertą naszego sklepu. Proponujemy Ci miody z górnej półki oznaczone istotnymi certyfikatami i spełniające wszelkie normy. Wybierz jeden z nich i ciesz się dobrym samopoczuciem każdego dnia!